Виробник рослинних олій та продуктів здорового харчування
+38 098 543 90 90
info@richoil.ua
RichOil » Блог » Олія амаранта. Божественний дар безсмертя.
амарант

Олія амаранта. Божественний дар безсмертя.

24.09.2015

У перекладі з грецької амарант – «нев’януча квітка». І дійсно, суцвіття цієї рослини ніколи не в’яне, тому не дивно, що у Греції, колисці європейської цивілізації, амарант став символом безсмертя.
Однак не лише ця дивна властивість зробила амарант відомим на весь світ. Його унікальні цілющі та смакові якості були відомі ще індіанцям Мезоамерики. Із зерен амаранта робили борошно, з якого пекли хліб, навіть новонароджених дітей годували стравами із додаванням зернят цієї рослини. Крім того, інки й ацтеки використовували амарант у медицині і священних ритуалах.

Після відкриття Америки амарант був завезений до Європи, і тут теж його унікальні властивості не залишилися непоміченими. А шведська королева Христина навіть заснувала в 1653 році орден Кавалерів амаранта.
Незабаром з цієї рослини навчилися робити безліч корисних продуктів.
На сьогодні з амаранта отримують олію, борошно, крупу, крохмаль, лізин, сквален. Усі ці продукти і речовини використовують у фармацевтичній, харчовій та косметичній промисловостях.
Олія амаранта є унікальною за своїм складом. Вітамін Е, що виступає головним компонентом, міститься в олії амаранта в дуже рідкісній токотріенольній формі, в результаті чого його антиоксидантні властивості в 40-50 разів вищі, ніж у того ж вітаміну в токоферольній формі. Навіть при вживанні незначної кількості амарантової олії знижується ризик утворення пухлин. Крім того, завдяки вітаміну Е знижується вірогідність тромбоутворення, підвищується еластичність стінок судин, нормалізується рівень холестерину в крові.Ще один унікальний елемент, що міститься в олії амаранта, – сквален. Він здатний переносити кисень у глибокі шари тканин, насичувати ним клітини, в результаті чого підвищується здатність шкірних покривів протистояти несприятливим факторам зовнішнього середовища, швидше відновлюватися, а шкіра при цьому виглядає свіжою й сяючою. Ще одна цінна властивість сквалену – здатність стримувати ріст злоякісних пухлин і підвищувати імунітет. Ранозагоювальні властивості, які має олія амаранта, – також заслуга сквалену. Він активізує процеси регенерації, внаслідок чого загоюються не лише зовнішні, але й внутрішні ураження.
Провітамін А (β-каротин) також міститься в олії амаранта. Його наявність в організмі стимулює виділення слизу, який оберігає від висихання слизову оболонку очей, носової і ротової порожнини, гортані, стравоходу, шлунку, кишечнику, легенів, сечостатевих шляхів. Дефіцит сквалену значно підвищує ризик захворювань на вірусні інфекції.
Фітостерини, які входять до складу амарантової олії, сприяють виведенню з організму холестерину, підвищують імунітет, мають протипухлинні властивості.
Багато в амарантовій олії також фосфоліпідів, головним компонентом яких є лецитин, одна з найважливіших речовин для організму людини. З лецитину складається 50 % печінки, 1/3 мозкових ізолюючих і захисних тканин, що оточують головний і спинний мозок. Лецитин – будівельний матеріал організму, він транспортує поживні речовини, вітаміни і ліки до клітин. Крім того, він є потужним антиоксидантом, який попереджає розвиток і утворення пухлин.
Поліненасичені жирні кислоти – лінолева і ліноленова, що містяться в олії амаранта, знижують рівень холестерину, нормалізують кров’яний тиск, перешкоджають утворенню бляшок на стінках судин, мають протипухлинну та регенеративну дії.
Олія амаранта також містить мікроелементи: кальцій (бере участь у м’язових і нейронних реакціях, процесах згортання крові, має антиалергенну та протизапальну дії, сприяє виведенню з організму солей важких металів і радіонуклідів, необхідний для нормального формування кісток, зміцнення волосся, нігтів, зубів і зубної емалі), залізо (бере участь у процесах кровотворення та внутрішньоклітинного обміну, необхідне для утворення гемоглобіну, нормалізує роботу щитовидної залози, попереджає розвиток анемії), фосфор (необхідний для нормального функціонування нирок, нормалізує обмін речовин, зменшує біль при артритах, бере участь у регуляції нервової системи).
Унікальний склад олії амаранта дозволяє використовувати її при різних захворюваннях і ушкодженнях шкіри. Амарантова олія позбавить вас від ран і пролежнів, прищів й опіків, шрамів й укусів комах. Амарантовою олією тонким шаром слід змащувати уражені ділянки. Завдяки цьому загоєння відбувається швидше, розсмоктуються гематоми, миттєво минає біль від опіків.
Амарантова олія здатна вилікувати нежить на ранніх стадіях. Для цього слід змочити нею марлевий тампон та помістити його в ніздрю. Це активізує імунну систему, допомагає організму легко справитися з вірусною інфекцією.
Високий вміст сквалену в олії амаранта дозволяє використовувати її для процедури очищення організму від шлаків і токсинів, виводити радіонукліди, нормалізувати рівень холестерину в крові і мінімізувати шкідливий вплив радіації.
Олію амаранта рекомендують вживати при захворюваннях серцево-судинної системи – атеросклерозі, стенокардії, підвищеному артеріальному тиску. Регулярне застосування олії амаранта зміцнює і відновлює імунітет, захищає серцевий м’яз і знижує ризик виникнення атеросклеротичних бляшок.
Вживання амарантової олії корисне для жінок. Вона допомагає попередити такі жіночі захворювання, як ерозія шийки матки, кіста яєчників, запалення придатків, фіброміома. Олія амаранта допоможе також значно прискорити одужання від цих хвороб.
Найбільш ефективне використання амарантової олії при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Вона допомагає у боротьбі з ожирінням, відновлює обмін речовин, знімає нервове напруження.
Крім того, регулярне вживання амарантової олії має позитивний вплив на організм при таких захворюваннях: хронічному гепатиті, цирозі, виразці шлунка, отруєннях (включаючи алкогольні), пневмонії, бронхіті, туберкульозі, цукровому діабеті, захворюваннях нирок.
У косметології олію амаранта застосовують не менш широко. Її використовують як пом’якшувальний і живильний засіб. Олією лікують не тільки шкіру, але й волосся, нігті. Не дивно, що косметологи називають амарантову олію еліксиром молодості.
Вважається, що в кулінарії амарантова олія може замінити будь-яку рослинну. Її додають у тісто для випічки, використовують у приготуванні перших і других страв, заправляють нею салати та вінегрети. Але термічній обробці олію амаранта краще не піддавати, бо при нагріванні вона втрачає значну частину своїх корисних властивостей.

>