

Гарбузова олія. Аромат сонця
У стародавніх лікарських порадниках гарбузову олію пропонують застосовувати при всіх хворобах, особливо дитячих. Звичайно, це не панацея, але сучасні лікарі теж вважають, що важко знайти захворювання, при якому гарбузова олія не була б корисною. Такі висновки базуються на дослідженнях її хімічного складу та багатьох роках практичного застосування.
Першим цілющі властивості цього продукту помітив Авіценна. Саме він почав активно призначати олію гарбуза хворим. Ліки швидко стали популярними, але це було дороге задоволення! У Середні віки в Європі вартість двохсотграмової пляшечки гарбузової олії дорівнювала вартості золотого персня. Така ціна виправдана: біохімічний склад олії унікально збалансований – серед її компонентів мікро- та макроелементи, поліненасичені жирні кислоти. Цього достатньо, щоб попередити більшість захворювань!
Олія гарбуза має зеленуватий відтінок і характерний запах гарбузового насіння. Її широко використовують у кулінарії, вона надає стравам вишуканого смаку й аромату. Однак головна цінність гарбузової олії – в дивовижних цілющих властивостях, які зумовлені біохімічним складом. Найперше в олії з насіння гарбуза варто відзначити високий вміст вітаміну F. Це загальна назва ненасичених жирних кислот – лінолевої, ліноленової і арахідонової, які нормалізують рівень холестерину в крові, що вважається ефективною профілактикою атеросклерозу. Крім того, вітамін F перешкоджає утворенню тромбів і в цілому позитивно впливає на стан серцево-судинної системи.
До складу олії входить вітамін Е (токоферол), який називають «жіночим» вітаміном, оскільки він може частково компенсувати побічні ефекти дефіциту естрогенів (жіночих гормонів). Крім того, вітамін Е покращує роботу серця і кровоносних судин, від нього залежить правильне функціонування жіночої та чоловічої статевих систем, репродуктивна функція.
Крім вітамінів, олія насіння гарбуза багата мінералами і мікроелементами – цинком, магнієм, калієм, селеном.
Гарбузова олія зміцнює імунітет, підвищує стійкість до інфекційних та вірусних захворювань. Має антисептичні властивості, тож її застосовують для профілактики різних запалень. Олія насіння гарбуза захищає організм від впливу вільних радикалів і раннього старіння. Вона знижує рівень холестерину в крові, попереджає утворення каменів у жовчному міхурі, нормалізує роботу нирок. Людям із порушеннями ліпідного обміну, що збільшує ризик виникнення ожирінн та інших захворювань, теж рекомендують вживати олію гарбуза.
Гарбузова олія – чудові ліки для репродуктивної системи. Вона допомогає при лікуванні аденоми простати і простатиту, нормалізує сперматогенез, запобігає появі запальних процесів у чоловіків. Олія насіння гарбуза нормалізує гормональний баланс і оваріальний цикл у жінок. Завдяки вмісту фітостеролів, поліненасичених кислот, вітаміну Е і магнію гарбузову олію застосовують у лікуванні деяких гінекологічних захворювань.
Офіційна медицина рекомендує гарбузову олію для зняття нервової напруги і покращення сну, адже вона позитивно впливає на нервову систему.
Олія з насіння гарбуза позитивно впливає на стан шкіри. Вона допомагає при опіках, порізах та інших ушкодженнях, знімає запалення, загоює рани, сприяє регенеративним процесам. Гарбузова олія покращує колір обличчя і живить шкіру.
У косметології гарбузова олія – незамінний компонент кремів і масок для проблемної та чутливої шкіри. Олія насіння гарбуза чудово зволожує і живить шкіру, підтримує оптимальний баланс вологи у шкірних покривах, тонізує, зберігає пружність, еластичність, здоров’я й молодість шкіри.
Гарбузова олія – делікатесний і поживний продукт, її можна використовувати в дієтичному харчуванні. Варто відзначити, що олію насіння гарбуза не слід піддавати термічній обробці, при нагріванні вона втрачає свої корисні властивості. Найкраще використовувати її як заправку до салатів або додавати до холодних соусів.