Головна Блог Олія грецького горіха. Найкращий друг інтелекту
Олія грецького горіха. Найкращий друг інтелекту

Олія грецького горіха. Найкращий друг інтелекту

20.10.2020

Цілющі й тонізуючі властивості грецького горіха й олії з нього були відомі ще в глибоку давнину. У Персії грецький горіх порівнювали з мозком, а олію, виготовлену з нього, – з розумом, у Древній Греції горіхове дерево було символом життя, а олію з горіхів, “царських жолудів”, простолюдинам заборонялося вживати під страхом смерті. Така ж традиція була і в стародавньому Вавилоні, де жерці дозволяли їсти олію грецького горіха лише дуже багатим людям.
У працях стародавніх лікарів – і Авіценни, і Гіппократа – описані цілющі властивості цього продукту й особливості його застосування при різних захворюваннях. Ще в ті часи олією грецького горіха лікували туберкульоз і виразки, рани та опіки.
Олію грецького горіха застосовують не лише в медицині. Завдяки вишуканому та м’якому смаку вона є невід’ємним компонентом середземноморської, французької та кавказької кухонь.

Горіхова олія користь і вітаміни

В олії грецького горіха міститься близько 75 відсотків поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6, які не виробляються організмом, але життєво йому необхідні. Олія грецького горіха містить найбільше вітаміну F. Вітамін F – це загальна назва декількох жирних кислот: лінолевої, ліноленової та арахідонової. Комплекс цих кислот захищає клітини організму від дії шкідливих речовин, має протипухлинну дію. Вітамін F нормалізує артеріальний тиск, знижуючи ризик інфарктів та інсультів. Але основна функція вітаміну F – нормалізація рівня холестерину і жирового обміну в організмі.

Вітамін D, яким також багата олія грецького горіха, забезпечує нормальний ріст і розвиток кісток, попереджає рахіт і остеопороз. Від наявності в організмі вітаміну D залежить стійкість людини до шкірних захворювань, хвороб серця і раку. Вітамін D підвищує імунітет, нормалізує згортання крові та роботу щитоподібної залози.

Вітамін К, що також входить до складу олії грецького горіха, виводить з організму токсини, регулює рівень цукру в крові, допомагає засвоюватися кальцію і забезпечує його успішну взаємодію з вітаміном D.

Завдяки вмісту вітаміну С та мінералів цинку і міді, що мають антиоксидантну дію, олія грецького горіха зміцнює стінки судин, чим перешкоджає розвитку таких захворювань, як атеросклероз, гіпертонія, ішемія, гепатит, цукровий діабет, артрит.

Вітаміни А і Е, а також каротиноїди, що входять до складу олії, захищають організм від радіаційного опромінення і впливу канцерогенів.

Крім того, до складу олії грецького горіха входять мінерали і мікроелементи – йод, кальцій, залізо, фосфор, кобальт, селен, магній, а також коензим Q10 – корисний клітинний компонент, який захищає організм від дії вільних радикалів, бере участь у регенерації клітин і уповільнює старіння.

Олія грецького горіха корисна при хронічних гепатитах, холециститах, колітах, гастритах, виразках та інших захворюваннях травної системи. Незамінна жирна кислота ситостерол, що входить до складу олії грецького горіха, перешкоджає всмоктуванню холестерину з кишечника, сприяє його очищенню, загоює виразки. Крім того, позбавляє від печії, адже має здатність знижувати кислотність.

Регулярне вживання олії грецького горіха помітно знижує ризик розвитку онкологічних захворювань – раку молочної залози, кишечника та передміхурової залози. Компоненти, що входять до складу олії, захищають клітини від руйнування вільними радикалами, купити олію грецького горіху Ви можете купити в нашому інтернет-магазині.

Використання олії грецького горіха позитивно впливає і на діяльність серцево-судинної системи: олія робить стінки судин пружними й еластичними, знижує ризик розвитку атеросклерозу, є профілактикою інфарктів, тромбофлебітів. Крім того, компоненти, що входять до складу олії, нормалізують тиск.

Регулярне вживання олії грецького горіха стабілізує рівень цукру в крові, позитивно позначається на процесах метаболізму, нормалізує діяльність щитоподібної залози.

Олія грецького горіха сприятливо впливає на сечостатеву систему. Регулярне вживання продукту дозволяє покращити циркуляцію крові у статевих органах, стимулює лібідо. Олія грецького горіха використовується у профілактиці різних захворювань сечостатевої системи.

Олія грецького горіха корисно впливає на роботу печінки: допомагає відновлювати і зміцнювати клітини печінки, сприяє своєчасному відтоку жовчі, підвищує еластичність жовчних проток.

Унікальний склад дозволяє використовувати олію грецького горіха у лікуванні запальних процесів, вона загоює тріщини, опіки, рани. Завдяки протизапальним властивостям продукту і тому, що олія суттєво прискорює обмінні процеси, її рекомендують вживати після тривалих хвороб та операцій.

Олія грецького горіха – надзвичайно корисний дієтичний продукт, що легко засвоюється. Її вважають прекрасним джерелом енергії та вітамінів. Тому не дивно, що олію грецького горіха активно використовують у дієтології. Як заправка для салату вона є помічником у боротьбі із зайвою вагою. Олеїнова кислота, що входить до складу олії, покращує обмін речовин, сприяє регулярному очищенню кишечника, пригнічує утворення підшкірного жиру.

В одному древньому медичному трактаті йдеться про те, що горіх – мозок, а олія з нього – розум. Батько історії Геродот називав грецький горіх “поживою для розуму”. Сучасна наука лише підтвердила слова древніх про те, що олія грецького горіха є незамінною для розумової діяльності. Компоненти, що входять до складу олії, живлять клітини головного мозку, підвищують еластичність капілярів у його корі. Вживання олії грецького горіха особливо рекомендоване школярам, водіям, людям, котрі багато працюють за комп’ютером, людям похилого віку.

Завдяки тому, що олія грецького горіха виводить з організму радіонукліди і канцерогенні речовини, вона має тонізуючу дію, уповільнює процеси старіння й омолоджує весь організм.

Олія грецького горіха багата на вітаміни і мікроелементи, підходить для будь-якого типу шкіри, тому не дивно, що її широко застосовують у косметології. Олію використовують у чистому вигляді, а також у комплексі з іншими косметичними засобами. Олія грецького горіха корисна для шкіри обличчя і тіла, для волосся і нігтів. Крім того, вона стане при нагоді любителькам засмаги, адже сприяє утворенню меланіну.

У кулінарії олію грецького горіха найчастіше використовують як приправу, вона надає стравам вишуканого смаку. Найчастіше використовують для заправки салатів, приготування холодних соусів, а страви французької та кавказької кухонь без неї просто важко уявити!